diumenge, 14 d’octubre del 2012

Una lliçó americana

La visita a Washington ha d'incloure una repassada als monuments que estan repartits pel National Mall. Entre ells el Lincoln Memorial, el Washington memorial, el dels lluitadors al Vietnam, etc.

Vietnam Memorial
Un dels monuments més impressionants és de Thomas Jefferson, col.locant davant d'una llacuna i mirant la casa blanca. Un dels primers presidents dels Estats Units, qui va escriue la declaració d'independència dels EUA. Jefferson era un il.lustrat, que parlava 5 llengües, i estimava les ciències i la filosofia. Va abolir l'esclavisme als EUA, va promoure la llibertat religiosa, i va lluitar contra Anglaterra per independitzar els Estats Units de la metròpoli.

Al monument hi ha una selecció dels escrits de Jefferson. Fixeu-vos en aquest, mireu què diu:
Jefferson dixit
"I'm not an advocate for frequent changes in laws and constitutions, but laws and institutions must go hand-in-hand with the progress of the human mind. As that becomes more developed, more enlightened, as new discoveries are made, new truths discovered, and manners and opinions change with the change of circumstances, institutions must advance also to keep pace with the times. We might as well require a man to wear the coat which fitted him when a boy as civilized society to remain ever under the regime of their barbarous ancestors"...


(TRAD: Jo no sóc un defensor del canvis freqüents en les lleis i constitucions, però les lleis i les institucions han d'anar mà a mà amb el progrés de la ment humana. A mesura que es fa més desenvolupat, més il·lustrats, quan es fan nous descobriments, noves veritats descobertes, i els costums i les opinions canvien amb el canvi de les circumstàncies, les institucions han d'avançar al mateix ritme que ho fan els temps. Podríem exigir a un home dur l'abric que li esqueia quan un nen igual com una societat civilitzada romandre sempre sota el règim dels seus avantpassats bàrbars."
Lincoln Memorial

és evident que els "constitucionalistes" espanyols no li tenen gaire apreci a Jefferson. Aquest deixa clar que les lleis i constitucions sí són canviables i que s'han d'adaptar al pensament de la gent. I que no podem exigir-nos romandre per sempre sobre lleis creades per antepassats bàrbars. I els catalans tenen clar el què volen i quan ho volen...

El National Mall
Recordeu com es va canviar el servei militar. A base de la insistència de milers de ciutadans que van fer objecció, van saltar-se les lleis, i van forçar-ne un canvi. La independència ens arribarà de la mateixa manera... I a la salut de Jefferson!

Pep

El monumennt a Jefferson

















1 comentari: