dimarts, 23 d’octubre del 2012

Jueus hassídics a Mont-real

Mont-real, i especialment el barri d'Outremont, tenen una comunitat molt gran de jueus ultraortodoxes, són de la mateixa colla que els de Nova York i els de Buenos Aires, amb els quals intercanvien gens fent que els fills i filles d'un lloc i altre es casin entre ells. Tot i que són de la mateixa secta que els ultraortodoxos d'Israel que a vegades veiem per la tele, no es fan massa entre ells.

Es coneixen fàcilment per com van vestits: les dones van vestides molt formalment amb vestits que es veuen ben antics. Els homes porten barret, es deixen rínxols llargs a la vora del cap, i van amb vestit negre, normalment llarg. Els dissabtes porten una mena de barret de pell, i una capa amb ratlles marrons. Quasi tots duen ulleres. Els nens es vesteixen com els pares, i les nenes com si fessin la comunió. Les dones no ensenyen el seu cabell original, sinó perruques o alguna cosa al cap. Tenen molts fills, nois i noies van a escoles separades i el "destí" dels homes és estudiar la Torah mentre que el de les dones és tenir fills... No veuen la tele ni pel.lícules i sí que fan servir els mòbils, però desconnecten internet.
Aquest és de Nova York

No se sap massa de què viuen.Van tot el dia pel carrer, caminant apressats i sempre sempre parlant pel mòbil. Alguna vegada duen papers o una cartera, però poca cosa més. Hi ha algunes botigues, però poques. Què fan, doncs? de què viuen? No ho he trobat a internet i a la gent que els ho he demanat m'han dit ue segurament compren i venen coses. Probablement or i diamants. Potser d'altres coses. A més, tot és com molt misteriós... les botigues seves no tenen cartells a fora ni cap indicació. Vam estar aparcats davant 'una nau industrial sense cap cartell però vam deduir que era una mena de guarderia perque hi entraven homes o dones amb nens amb cotxets, i sortien sense els nens. Però cap cartell.

A Outremont són uns 5,000 jueus, el 20% de la població del barri. Aquests jueus han creat problemes als barris on viuen, inclòs a Outremont, quan han demanat que els dissabtes es prohibís la circulació de cotxes i autobusos, cosa que va fer empipar altres residents. Tampoc respecten les lleis pel que fa referència a les escoles, porten els nens a les seves pròpies... però el govern sembla tolerar-ho. A Israel són els únics que s'escaquegen de fer el servei militar...

Com que són tant diferents, anar-los a veure s'ha convertit en una d'atracció turística de Mont-real. vas a Outremont, seus en un bar i mires com van passant...

Pep








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada