dissabte, 15 de setembre del 2012

Política quebequesa (2)

Resultats electorals a l'Illa de Mont-real
Els afers que estan passant a Barcelona, Catalunya, i europa em van fer oblidar que volia comentar algunes coses més de les eleccions del Quebec. Ja us vaig explicar en un altre post quins partits es presentaven i més o menys quins eren els seus plans.

El sistema electoral és per zones (a la ciutat un o dos barris). Cada regió escull un representant. I qui guanya és el que va al Parlament. Això certament perjudica les minories, i només els 2 o 3 partits majoritaris treuen representació. Però d'altra banda, la gent pot castigar polítics concrets i fer-los fora del Parlament. Per exemple el propi primer ministre, en Jean Charest, va perdre la seva zona! Això sí que és un vot de càstig!

I evidentment, els polítics treballen pel seu barri o zona, i si no ho fan se'ls fa fora la següent vegada... I si es passegen pel barri, hi tenen oficina, van a les festes, es preocupen pel barri tenen moltes més possibilitats de sortir representats.

Resultats electorals a l'Illa de Mont-re a tot el Quebec
us deixo amb els mapes de l'illa de Mont-real i la de Laval, i un altre de tota la zona Sud del Quebec. Blau correspon al PQ (centre-esquerra, independentistes), vermell al PLQ (centre-esquerra federalistes), i groc al CAQ (centre-dreta independentistes). El color carbassa és el de Québec Solidaire (QS). ALgunes observacions ben interessants:
- L'illa de Mont-real, sobretot la part ouest, dominada pel PLQ
- L'entorn de l'illa, els suburbis i els pobles, dominada pel PQ
- La part oest del Quebec, tocant als EUA i a Ontàrio, dominada pel PLQ
- La part més rural (voltants de la ciutat de Quebec, a dalt a la dreta de la figura d'abaix), i entre Quebec i Mont-real, dominats pel CAQ.
- I els barris centrals de Mont-real, allà on vivim nosaltres, entre St Denis i St Laurent, guanyats per QS.

De fet, el candidat de QS al nostre barri va guanyar de moltíssims vots al segon (9000 vs. 1500), quan a altres barris QS  va treure molt poc. L'altre cap de llista de QS també va guanyar al seu barri.

Pep



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada