dimarts, 4 de setembre del 2012

Política quebequesa (1) i eleccions d'avui

Símbol del PLQ
Avui hi ha eleccions al Quebec. Són eleccions provincials (autonòmiques, en diríem nosaltres). I alguns m'han demanat que ho expliqués, així que explico el què sé.

A Quebec cada elecció és un món: no es presenten pas els mateixos partits a cada mena d'elecció. De moment parlarem de les eleccions provincials, i en un altre post parlarem de les eleccions de la ciutat de Mont-real i de les de tot el Canadà. La gent sol votar ompletament diferent segons com sigui l'elecció. Ja ho explicarem

 A les eleccions provincials d'enguany, només es presenten 5 partits amb possibilitats de tenir escons:

Símbol del PQ
- El Partit Lliberal del Quebec (PLQ). Aquest és el l'únic partit que és alhora federal (a tot el Canadà) i que es presenta al Québec. És el partit de l'actual Cap de govern del Quebec, Jean Charest. EL Partit Liberal és l'històric partit de Pierre Trudeau (el carismàtic líder montrealenc del Canadà) i el seu representant a Quebec era en Robert Bourassa que va ser premier de 1985 a 1994 (i abans, de 1970 a 1976). Històricament la part quebequesa dels lliberals i la federal s'han enforntat doncs Trudeau per exemple trobava que Bourassa era massa nacionalista quebequès. En general és un partit una mica de centre, una mica de l'estil de CiU, però Charest ha estat molt criticat com a polític dretà pel fet de retallar serveis publics i voler apujar les taxes universitàries. De fet, els problemes amb els estudiants i les taxes, i alguns episodis de corrupció (ens sona?) han estat el que ha precipitat les eleccions. Van guanyar el 1985, el 1989, el 2003, el 2007 i el 2008. Charest ha estat premier els darrers 9 anys...
Símbol de la CAQ

- El Partit Quebecois (PQ). Aquest és el partit independentista de tota la vida. El dels presidents (de Québec) René Lévesque (l'històric que s'enfrontava a Trudeau) i el ja una mica patètic Parizeau. El PQ també es presenta a les eleccions federals (com a Bloc Quebecois) però només a Quebec. És un partit bastant més d'esquerres que el PLQ, però sobretot és independentista. Per exemple en aquestes eleccions demana la congelació de taxes acadèmiques, però també que s'obligui al govern federal a retolar només en francès els seus edificis (cosa que ha fet emprenyar molt als anglòfons). La líder és la Pauline Marois. Van guanyar i governar el 1976, el 1981, el 1994 i el 1998, però des del 2003 que estaven sense guanyar. Quan van governar van fer els dos referèndums per a la independència, que van perdre per ben poc. Marois ja ha dit que fins que no vegi la majoria de gent demanant la independència, no tornarà a fer un referènum.
Símbol del QS



Símbol d'ON
- El tercer en discòrdia és la Coalició Avenir Quebec. Es tracta d'una escisió per la dreta  del PQ. Són una mica tipus Ciudadanos o Rosa Diez... van dient que ells sí que no són polítics...i recullen una part del vot de la gent descontenta en general amb els polítics però normalment gent de poca capacitat d'anàlisi i que es deixen enredar fàcilment. Ells diuen que són de centre, pero la gent els veu com de centre-dreta... Recullen vot independentista ("soberanista" en diuen aquí), i també federal i diuen que no es mullaran en aquest tema. De fet, aquests diuen que les taxes universitàries s'han d'apujar el 15% anual durant els propers 7 anys!

- Québec Solidaire són una esquerra social, que recull molt del vot jove i estudiantil. Per suposat que vol que es congeli l'increment de taxes universitàries. Els líders són dos, home i dona, i ell és clarament un immigrant (clar que dir això al Quebec és bastant tonto). M'agrada la definició: El partit es defineix com a soberanista (independentista), ambientalista, feminista, a favor de la democracia representativa, pacifisme, drets dels aborígens, i alterglobalitzacio... Vaja que l'Arcadi Oliveres ho tindria clar... Les enquestes diuen que tindran molt bon resultat a Mont-real, però no a la resta del Quebec...

Els polítics que lluiten avui
- Finalment hi ha altres partits que segurament no treuran diputats. Option Nationale és una escissió de l'any passat del PQ que troba que el PQ és massa tebi amb el tema independencia (una mica com SI). I finalment hi ha un Partit Vert, un partit conservador (que no recull gens de vots), i alguna altra cosa.

És ben curiós que no hi hagi un partit de dretes com el partit del premier canadenc (Harper, Conservative)... el vot dretà el recull la CAQ... i una mica el PLQ.

Aquí hi ha una anàlisi de les eleccions que ha sortit a Vilaweb. Les enquestes donen guanyador el PQ per relativament poc. Caldrà veure si s'ajunta amb el PLQ (problemes amb la independència) o amb la CAQ (problemes per la part del front esquerra/dreta...)... no us sona a una potencial ERC que guanyés les eleccions?

Qui guanyarà? Demà ho sabrem!

Pep

Actualització a les 10 del vespre.
PQ: 33%
PLQ: 31%
CAQ: 27%
QS: 6%

ui, ui, ui, quin embolic!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada