![]() |
Una parada en venia a piles, i de moltes menes diferents al mercat de Jean Talon |
Xarop
d'auró del Canadà
![]() |
Una ampolla de xarop.
Font, viquipèdia.
|
Fabricació del xarop d'auró
Entre les nombroses espècies
d'aceràcies, dues són principalment
utilitzades per la producció de xarop d'auró : l'Acer nigrum i l'Acer
saccharum (auró del sucre).
El xarop d'auró es fa
majoritàriament al Canadà - 83% de la collita mundial
- particularment a la província de Quebec, amb una menor producció a Ontàrio. També es fa en alguns
estats dels Estats Units d'Amèrica. Tanmateix, la producció de
xarop d'auró als Estats Units tendeix a ser constant mentre que la
del Canadà s'ha multiplicat per dos en vint anys.
Gota d'aigua d'auró. Font viquipèdia |
Collita de l'aigua d'auró: L'aigua d'auró es recull a
la fi de l'hivern o al principi de la primavera, segons les regions, quan les
nits de gelada vénen seguides de dies de desglaç. Aquesta aigua conté cap a
un 2% o 3% de sucre. Aquest sucre (essencialment glucosa) és emmagatzemat a les
arrels a la tardor, on passa l'hivern. A la primavera, puja per sota l'escorça
i es distribueix per tot l'arbre a fi de fornir l'energia suficient per
reactivar-ne el metabolisme.
Atenció!
L'aigua d'auró no és la saba. Aquesta, clarament més carregada en minerals i
molècules orgàniques complexes, només puja per les arrels quan el metabolisme
de l'arbre és reactivat. L'arribada de la saba i del seu gust amarg marca la fi
de la collita d'aigua d'auró. És a dir, no es fa collita de la saba sinó de
l'aigua d'auró.
Mai
no es recull l'aigua d'un auró el tronc del qual fa menys de 20 cm de
diàmetre. La regla general és, doncs, esperar fins a 45 anys després de la
plantació d'un auró abans de començar a recollir-ne l'aigua. Tanmateix, un auró
del sucre pot viure fins a 300 anys, fins i tot més. Així, pot donar aigua cada
primavera durant molts anys.
Auró del sucre
|
|||||||||||||||
És originari de l'est de
Nord-amèrica i viu en terres humides i més aviat àcides, de clima temperat
continental.
![]() |
Fulles d'auró de sucre a la muntanya de Mont-Royal. Com que ja han sortit, això vol dir que ja no es pot recollir aigua d'auró fins l'any vinent... |
Aprofitament
- La saba de l'auró de sucre augmenta i es concentra el sucre des de gener
a abril i és el moment en què es fan incisions a l'arbre i es col·loquen
recipients per a recollir-la segons una tècnica tradicional ja utilitzada
pels indis americans. El xarop d'auró és un producte molt apreciat i
consumit a nordamèrica.
- La fusta d'aquest arbre
és molt resistent i molt utilitzada en ebenisteria, se'n fan des de parquets a instruments musicals i travesses de
ferrocarril.
- Molt utilitzat en jardineria amb un especial interès a la tardor per la coloració de les
fulles.
- La fulla de l'auró del sucre és un símbol nacional del Canadà.
a veure, en vau comprar una llauna d'aquest xarop d'auró? ho heu tastat? com es pren? de postres? guareix algun mal? no ho havia sentit mai...
ResponEliminaMontse