dijous, 17 de maig del 2012

Xarop d'auró


Una parada en venia a piles, i de moltes menes diferents
al mercat de Jean Talon
El xarop d'auró és un xarop fet a partir de l'aigua d'auró (aceràcia) o de la saba d'auró del principi de la primavera, que ha estat concentrada per ebullició. Es fa als boscos de l'Amèrica del Nord (sobretot Ontàrio, Quebec i Vermont) i es ven avui arreu del món.
Xarop d'auró del Canadà

Una ampolla de xarop. 
Font, viquipèdia.
La tècnica ja era dominada per les poblacions indígenes del Canadà quan els europeus van arribar-hi. S'utilitzava en particular com a aliment tònic a la primavera. Nombroses llegendes ameríndies parlen del xarop d'auró.

Fabricació del xarop d'auró

Entre les nombroses espècies d'aceràcies, dues són principalment utilitzades per la producció de xarop d'auró : l'Acer nigrum i l'Acer saccharum (auró del sucre).
El xarop d'auró es fa majoritàriament al Canadà - 83% de la collita mundial - particularment a la província de Quebec, amb una menor producció a Ontàrio. També es fa en alguns estats dels Estats Units d'Amèrica. Tanmateix, la producció de xarop d'auró als Estats Units tendeix a ser constant mentre que la del Canadà s'ha multiplicat per dos en vint anys.

Gota d'aigua d'auró. Font viquipèdia

Collita de l'aigua d'auró: L'aigua d'auró es recull a la fi de l'hivern o al principi de la primavera, segons les regions, quan les nits de gelada vénen seguides de dies de desglaç. Aquesta aigua conté cap a un 2% o 3% de sucre. Aquest sucre (essencialment glucosa) és emmagatzemat a les arrels a la tardor, on passa l'hivern. A la primavera, puja per sota l'escorça i es distribueix per tot l'arbre a fi de fornir l'energia suficient per reactivar-ne el metabolisme.

Atenció! L'aigua d'auró no és la saba. Aquesta, clarament més carregada en minerals i molècules orgàniques complexes, només puja per les arrels quan el metabolisme de l'arbre és reactivat. L'arribada de la saba i del seu gust amarg marca la fi de la collita d'aigua d'auró. És a dir, no es fa collita de la saba sinó de l'aigua d'auró.
Mai no es recull l'aigua d'un auró el tronc del qual fa menys de 20 cm de diàmetre. La regla general és, doncs, esperar fins a 45 anys després de la plantació d'un auró abans de començar a recollir-ne l'aigua. Tanmateix, un auró del sucre pot viure fins a 300 anys, fins i tot més. Així, pot donar aigua cada primavera durant molts anys.

Auró del sucre

L'auró del sucre (Acer saccharum) és un arbre caducifoli de la família Aceraceae.




Acer saccharum
Marshall


És originari de l'est de Nord-amèrica i viu en terres humides i més aviat àcides, de clima temperat continental.
Fulles d'auró de sucre a la muntanya de Mont-Royal.
Com que ja han sortit, això vol dir que ja no es pot recollir
aigua d'auró fins l'any vinent...
Descripció botànica:  És un arbre gran de fins a 30 metres d'alçada. Les fulles són oposades, dentades, lobulades i amb un llarg pecíol. Les fulles són de color verd fosc que es tornen de color variable (groc, taronja, vermell) a la tardor. Les flors són llargament peciolades masculines o femenines que apareixen al principi de la primavera. El fruit és en sàmara aparellada que madura a la tardor.
Aprofitament
  • La saba de l'auró de sucre augmenta i es concentra el sucre des de gener a abril i és el moment en què es fan incisions a l'arbre i es col·loquen recipients per a recollir-la segons una tècnica tradicional ja utilitzada pels indis americans. El xarop d'auró és un producte molt apreciat i consumit a nordamèrica.
  • La fusta d'aquest arbre és molt resistent i molt utilitzada en ebenisteria, se'n fan des de parquets a instruments musicals i travesses de ferrocarril.
  • Molt utilitzat en jardineria amb un especial interès a la tardor per la coloració de les fulles.
  • La fulla de l'auró del sucre és un símbol nacional del Canadà.                                                                                                                                                                          
Martí 

1 comentari:

  1. a veure, en vau comprar una llauna d'aquest xarop d'auró? ho heu tastat? com es pren? de postres? guareix algun mal? no ho havia sentit mai...
    Montse

    ResponElimina