dimecres, 23 de maig del 2012

Protestes a Mont-real

Avui la Judit ha fet una "cacerolada".

Protestava perque ho feien molts i molts veins... i protestaven perque el govern (de dretes) de Quebec s'ha empescat una llei (la llei 78, en diuen) que pretèn fer callar les protestes. El govern de Jean Charest, com el de Rajoy es pensa que pot acabar amb les protestes de la gent senzillament treient una llei que diu que és ilegal que més de 10 persones estiguin juntes, prohibeic manifestacions no comunicades a la policia i rstringeix la llibertat d'expressió, pel fet de reduir l'acció de piquets i les manifestacions prop dels centres d'ensenyament.

La mani d'ahir. Foto: Dave Sidaway / THE GAZETTE
Ara Charest és el líder del Partit Liberal de Québec i abans ho era d'un partit que s'anomenava (agafeu-vos) Partit Progressiu Conservador... Com en Rajoy i tota la penya de dretes, la seva agenda és retallar serveis, i afavorir els rics reduint-los impostos. Res de nou al món. Treuen una llei (il.legal segons molts advocats) que genera molt més rebuix i sidral que no pas el que vol evitar. Ahir hi va haver a Mont-real una de les manifestacions més grans dels darrers anys... vam tenir l'helicòpter de la policia fent tombs damunt nostre molta estona... i avui estem sentit crits, petards i sorolls de policia desde fa estona... som prop del centre de la ciutat.

Són més rucs que el fang de fer orinals... aquests polítics de dreta... Han empitjorat, moltíssim la situació... però és que se'ls veu el llautó... volen prohibir drets, reduir drets de la gent. Això és el què els interessa. Com a casa nostra... les excuses econòmiques les aprofiten per imposar la seva ideologia restrictiva dels drets de la gent (excepte si la gent és molt rica).

I tot plegat per a què? Per acabar amb una protesta estudiantil que porta ja 100 dies, des del mes de Març. Els estudiants protesten per una pujada de taxes universitàries de 1700 dòlars en 7 anys. El govern vol portar les taxes universitàries al 17% del cost real, un número que es va pactar entre els polítics ja fa molts anys, quan Quebec va fer la Revolució Tranquil.la (ja us ho explicarem un altre dia, això). Com que durant molts anys no s'havien apujat les taxes, ara que ho volen fer es troben amb la protesta de molts estudiants... El cost de les universitats a Canadà no és lliure, sinó que està dins d'uns límits fixats per govern... a Québec surten per uns 2000 dolars anuals per curs, a Canadà per 3000-4000 i als Estats Units poden arribar fàcilment als 50000 dòlars. Aquests preus són per als residents, però per als de fora encara són més econòmics que els dels EUA, per això aquí on vivim, al "ghetto de McGill" hi ha tants estudiants americans.

Cacerolada ahir al barri de Saint-Laurent. Els estudiants porten
un pin vermell per indicar per què fan l'acció.
És curiós, doncs, que es protesti tant per uns augments de preus que tenen certa lògica (i estaven als documents de la Revolució Tranquil.la). També són sorprenents algunes altres coses:
- els estudiants no van a classe des del Març. Però no és una vaga... perque legalment una vaga la fan els treballadors... es considera un "boicot".
- No és general, només un 30% d'estudiants la recolça, i només algunes de les associacions d'estudiants. Moltes facultats, com medecina, no en fan, de vaga.
- els estudiants podran recuperar les classes quan acabi el boicot. Cosa curiosíssima i que molesta sobremanera els professors de les facultats de ciències que, habitualment, organitzen el treball de camp entre el maig i el septembre, i les classes d'octubre a abril. Ara hauran de fer classe al mig de l'estiu. A mi em sembla increïble... si els estudiants fan vaga, han de perdre les classes... i si perden el curs... bé, és el preu a pagar per aconseguir alguna cosa... Però això de fer vaga, però ja em faran les classes quan l'acabem és surrealista.
- La veu cantant a la vaga la duen els estudiants de batxillerat que, entre altres coses, pensen que la universitat gasta massa diners en coses com ara la recerca!!!! i han provocat que s'hagin retallat els fons per al manteniment dels laboratoris i per a la compra d'aparallatge nou! Com deia un amic... què poden saber els estudiants de batxillerat del què és i fa la universitat?

I això em porta cap a dues reflexions...
• La universitat ha estat de sempre el temple del saber, el lloc on el coneixement es creava. La idea d'aquests estudiants lliga amb la dels gestors de Catalunya: Fem fora la recerca de la universitat... tanquem els laboratoris a l'estiu... sense aire acondicionat, ni serveis de neteja... això val molts diners i no es pot pagar... convertim la universitat en una escola de no res, una acadèmia com les d'anglès o mecanografia... paguem malament el professorat... no els fem fixos... omplim-los de reunions i burocràcies, no els permetem fer recerca...
Això és un camí perillossisim...
• Potser aquests de dretes no són tant rucs... potser tot plegat forma part d'un pla.. com que la dreta i els reaccionaris mai han pogut suportar la ilustració i el coneixement... anem a carregar-nos-ho tot... sóc un malpensat o potser tot està lligat?

Bé, us he enxufat un bon rotllo!!! prometo no tornar-ho a fer!

Pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada