dimecres, 27 de juny del 2012

Ja n'estem farts! Necessitem una Llei 101

El cartell diu: "Llei 101. Bon dia, Aquí vivim en francès"
Acabem de llegir l'enèssim intent d'alguns espanyols per acabar amb el català. Crec que és el quart d'ençà que som aquí (incloses les bufonades del govern -incult- d'aragó i les manifestacions d'odi del Bauzà cap als ciutadans de les illes).

Així que he recordat la Loi 101, i he repescat aquesta foto que vaig fer diumenge passat, dia nacional del Quebec (Sant Joan).

La Loi 101 (o Carta de la Llengua Francesa) és el corpus legislatiu que van crear els quebequesos per poder viure en francès al Quebec. La llei diu que els ciutadans del Quebec volen fer que el francès sigui la llengua de l'ensenyament, la feina, les comunicacions, el comerç i els negocis. I per fer-ho s'obliga que tots els immigrants s'escolaritzin en francès, que el govern només emet documentació en francés (però tens el dret de rclamar-la en anglès i te l'envien) i que tots els rètols exteriors de totes les botigues i institucions han d'estar obligatòriament, i com a mínim, en francès. Només fa excepcions amb les llengües ameríndies, que reconeix van ser-hi abans que el francès.

Fixeu-vos en el "petit detall": com que Canadà és una democràcia, són els ciutadans del Quebec els que decideixen el que volen ser, i quina lei lingüística volen tenir. Si mai surten uns ciudadanos o semblants que treuen majoria a les urnes del Quebec i volen canviar la llei, doncs ho faran. Com que Espanya és el què és (una pseudodemocràcia), els ciutadans de Torrelavega, Torrejón de Ardoz o Navalmoral de la Mata (a quasi 1000 km de Catalunya), son els que decideixen el que s'ha de parlar a Catalunya. I així anem...

Necessitem una Lei 101 per poder viure en català a Catalunya. Fixeu-vos-hi: poder viure en català a Catalunya... (=poder viure en castellà a Castella, = poder viure en anglès a Anglaterra). O directament, la independència. Per sort sembla que els catalans ja se n'estan adonant...

Pep

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada