dijous, 21 de juny del 2012

Els indigenes americans

El 21 de juny es celebra per tot Canadà el dia de les nacions autòctones o dia dels indigenes. Està escrit a la Constitució canadenca.
Mapa de les nacions del Canadà. D'aquí.
Un fet sorprenent és que a Canadà hi conviuen moltes diferents nacions. Només a la regió del Quebec n'hi ha 11 que pertanyen a antics pobles de les primeres nacions. Els inuits, els Algoquins, els Atikamekw, els Cris, els Hurons, els Micmac, els Mohawk, els Montagnais, els Naskapis....
Normalment les nacions autòctones es divideixen en 7 grups (Inuits, Nacions del Subàrtic, Nacions de Caçadors dels boscos de l'Est, Nacions de grangers dels boscos de l'Est, Nacions de la Plana i Nacions del Nor-oest). Al Quebec hi ha nacions Inuits, nacions del Subàrtic (com els Montagnais, els Cris i els Attikamekw), una pila de nacions de Caçadors dels boscos (entre elles els Algonquins, els Micmac, els Ottawa, els Ojibwa...) i algunes nacions de Grangers dels boscos de l'est (com els Mohawk).


La penya amb una escultura d'un indi que vam trobar a
Ottawa... (dedicada a l'avi Miquel!)
Actualment hi ha algunes tradicions canadenques que s'han escmpat pel món i que tenen el seu origen en les nacions indies:
- El lacrosse és un esport d'equip inventat pels autòctons i hi ha historiadors que parlen de que és l'esport predecessor de l'hoquei.
- Els indigenes varen ser els primers a inventar el xiclet a partir de reïna i saba d'arbres.
- Sabieu que els aborigens van inventar les raquetes de neu per desplaçar-se per la neu més ràpid. Les construiren amb diferents formes segons si les necessitaven per caçar, portar càrrega, fer marxes llargues o segons les condicions del terreny. Les construien de fusta i amb cordills de cuir i s'anomenaven babiches.
Dues canoes dels indis de l'Oest retratades al Museu d'Ottawa
- Els inuits s'havien fabricat unes ulleres per protegir-se del sol fetes a base de ossos i banya de cèrvol i de dents de morsa, les quals només deixaven passar un petit fil de llum per veure-s'hi.
- Els autòctons coneixien els efectes de l'aspirina fa molts anys perque utilitzaven extracte de salze, d'on encara es treuen actualment els principis actius per fer certs analgèsics.
Una escultura d'un caiac inuit feta en ivori d'ullal de morsa 
- Sabieu que el caiac és una invenció inuit. Perfilada i lleugera, era una embarcació monoplaça rapida i manejable. Concebuda per caçar mamifers marins als mars artics.
- La canoa també és d'origen amerindi. Fabricat tradicionalment amb escorces d'arbre i resines. Feta per portar persones o coses a través dels rius i prou sòlida com per superar els ràpids o zones poc profundes
- Els autòctons van compartir la seva saviesa ancestral amb els nouvinguts, com en el cas de l'escorbut en què feien un xarop de fulles i escorça de pi o d'avet per gaurir l'escorbut, ja que són riques en vitamina C.

Properament us anirem exlicant més coses d'aquests pobles.


Judit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada