dijous, 21 de juny del 2012

El llac d'Ontàrio i els Grans Llacs


de dalt la CN Tower, mirant al llac Ontàrio
Toronto està a la vora del llac Ontàrio. El llac Ontàrio és el més petit dels grans llacs. El més gran és el Superior,  té 83.000 Km2, després hi ha el llac Huron amb 58.00 Km2 i el Michigan amb 57.300 Km2.
Els dos més petits són l'Erie amb 21.900 Km2 i el d'Ontàrio amb 18.760 Km2.
Perque us feu a la idea, 1 Km2 és igual a 200 camps de fútbol.

Dos que es banyen al llac
Són llacs molt grans i des d'una banda no es veu l'altra i tampoc des de dalt la CN Tower no veiem l’altra banda. Sembla un mar i fins i tot  hi ha platges de sorra on s'hi banya la gent. El llac d'Ontàrio té una profunditat màxima de 244 metres , tan com molts dels gratacels de Toronto.

Aquests llacs són molt importants perque contenen el 18% de tota l'aigua dolça de la Terra. I a més s'hi navega molt, es transportaven tot tipus de mercaderies des d'Europa i Àfrica per vaixell. Entraven pel Golf de Sant Llorenç fins a Mont-real i d'allà a les diferents ciutats de les vores dels llacs.

Oca del Canadà (Branta canadensis), al llac
els grans llacs. L'Ontàrio és el de color blau més intens. Imatge
treta d'aquí.
Des del llac Superior , que és el que està més alt, l'aigua va cap al llac Michigan i al llac Huron. Llavors l'aigua se'n va cap al llac Erie i des d'allà va cap a les Cascades del Niàgara. Al riu Niàgara es forma un remolí o “whirpool” que porta l'aigua cap al llac Ontàrio. Del llac Ontàrio va cap al riu Sant Llorenç, que passa per Montreal i va a parar a l'oceà Atlantic. La diferència d’alçada entre el Superior i l’Erie és de 10  metres, i entre l’Erie i l’Ontàrio és de prop de 100 metres, que corresponen sobretot al salt de les catarates del Niàgara (50 m).



Martí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada