dimarts, 12 de juny del 2012

Curses, cotxes, manifestacions i economia...

(avís: aquest és un post molt seriós i avorrit, dels que fa el papa)

Aquest cap de setmana hi ha hagut el Gran Premi del Canadà de F1, al circuit Jacques Villeneuve de Mont-real. Segur que n'heu sentit parlar... hi ha aquell noi asturià però que exerceix d'espanyol al qual el paguen els d'un banc... sí, ja sabeu qui és.

La manifestació
policia i manifestant encarant-se
Aparentment, la ciutat de Mont-real paga una morterada perque la F1 vingui a la ciutat. Una mica com a Catalunya, on són BCN i el país els que paguem la festa. Per casualitat dissabte vam anar a agafar un mapa a la oficina de turisme i ens van demanar si haviem vingut per la F1... els interessa saber quanta gent vé per la F1, és clar. Pel que he vist i llegit, la ciutat paga entre 110 i 173 milions de dòlars per la carrera entre 2009 i 2013. Entre 22 i 34 milions de dòlars anuals...  A algun lloc he llegit que el retorn són 75 milions anuals per la ciutat, i 20 milions en impostos pel govern federal i 25 pel de Quebec. No sé si creure-m'ho. Al circuit diu que hi caben 100000 persones i l'entrada mínima són 120 dòlars... (la màxima, 500).  Siguem ben generosos i posem-ne 120000 i 300 dòlars (fent pagar també els nens): això fa 36 milions de dòlars... així que se suposa que de 36 a 75 milions són els guanys que fan els hotels, restaurats, parquings, cases de barrets i altres activitats... Potser sí... però no ho semblava pas de les activitats que s'han fet al carrer, més aviat escadusseres i de baratillu... i sí que hem vist gent que anava vestida amb samarretss de F1 o amb acreditacions, però tampoc cap exageració.Però hi ha molta gent que creu que quan els governs estan retallant la recerca científica (vegeu el que pensa fer el govern de dretes de Canadà) o apujant les taxes universitàries, no té cap lògica que es gastin diners publics, diners de tots, per a benefici d'uns quants, que són pocs. Per que en el fons, aquí del que es tracta és que el govern treu diners que hem posat tots (canadencs i turistes) al pot comú, i els dona al senyor Ecclestone i altres individus per a que es munti el show. Show del qual disfruten 100000 persones en directe i moltes per la tele, però que genera uns beneficis que se'ls queden els propietaris d'hotels, restaurants i cases de barrets (ho repeteixo perque tothom ho diu i es veu que és tradició).
Guai aquest cotxe, eh?
el cotxe del Batman????
Com en altres mogudes del capitalisme, socialtzem una pèrdua (els diners pagats) per a que uns quants privatitzin el benefici. Val la pena? si més no, és discutible i s'hauria de poder discutEls estudiants tenen clar que cal protestar. Creuen que amb un sol any de no subvencionar el Grand Prix du Canada podrien aturar-se tots els augments de taxes universitàries. I s'han manifestat, han fet posar nerviosos els poderosos que han enviat els gossos a mossegar (igual, igual que fa en Felip Puig). L'altre dia quan badàvem la moguda i els cotxes i el luxe, quasi ens enganxen al mig... els estudiants fent sonar caçoles, portant pancartes i lluint enganxines vermelles, i la poli extremadament guarnida. A la nit hi ha va haver garrotades de valent...

Us deixem amb imatges de l'enfrontament entre manifestants i polícia.... i també dels cotxes que vam veure pel carrer (aquest dia surten tots dels garatges com per art d'encanteri)... Ah, i posats a fer, per allò de compensar, una estació del "bicing" montrealès. Moltísssim més car que el de BCN. I a més patrocinat per "Rio Tinto Alcan"... algun dia en parlarem d'això.

Jo també en vull un !!!!
Un Bugatti de molts milions per la família!!!
El bicing de Mont-real: les bicis són més resistents!



Pep

2 comentaris:

  1. Tots reclamem i fem cacerolades, però quan ens parlen de festa: http://digitalextremadura.com/not/23747/los_toros_triunfan_en_el_valrio_y_el_batan__y_el_empleo_en_guijo_de_galisteo/

    records família!

    ResponElimina
  2. molt interessant. mestresa nomes de pensar en milions de dolars i que llavors hi ha gent que no pot ni menjar, pero bueno... per cert en aquest cotxe tots 5 no hi cabeu..

    ResponElimina