dilluns, 2 de juliol del 2012

Els bagels


Què és un bagel ?? el bagel és el nostre esmorzar de cada dia. Pensàvem que era un producte típic de Mont-real o de la zona. És un pa elaborat tradicionalment de farina de blat i que acostuma a tenir un forat al centre, és un pa dens amb una coberta exterior lleugerament cruixent. Però es veu que no només és típic de Montreal. Segons la Viquipèdia l'origen és deconegut i la primera referència data del 1683 a l'europa de l'est, a Cracòvia. Diuen que un forner el va elaborar per oferir-lo de regal al Rei de Polònia per celebrar el seu triomf sobre els turcs. Llavors el van anomenar Beugal (estrep). Més tard es va popularitzar entre la comunitat jueva a mitjans segle XIX, que a l'emigrar a Amèrica del Nord el van implantar aquí. És molt comú a Montreal, Toronto, Nova York...
 
Dissabte vam anar a visitar els dos forns més coneguts de fabricació artesanal de bagels. El del carrer Fairmont i el del carrer St. Viateur.  Mig Mont-real es decanta per un forn i l'altre mig per l'altre. Jo voto pel de Fairmont. El forn de Fairmont és més curiós, una mica ambientat a l'antiga, deixa veure l'obrador i els forns. Té un taulell petit i tot de calaixos on pots veure totes les varietats de bagels que tenen, el blanc, el de blat integral, el de multicereals, el de sèsam, el de xocolata, el de nabius o mirtils, el d'all i el de ceba, el de llavors de cascall  (paperola), etc..

El forn de Viateur era més senzill i amb un obrador una mica cutrillo, o més vell. No feien tantes varietats i el Bagel és més prim i petit que l'altre, per tant resulta una mica més sec. Al Pep potser li van agradar més aquests.

Els que més em van agradar van ser els de mirtils i els de xocolata. Amb el d'all vam mantenir la gent una mica apartada de nosaltres, jejeje.





Ah! i en Martí no en va voler tastar ni un....que no sigui blanc sense llavoretes ni coses que es trobin a dins. L'estel, en canvi, en va tastar tots els que va poder.

Judit.

1 comentari: